Heyecanlı bekleyiş o muhteşem minik ağlama sesiyle size güzel hediyesini sundu. Minicik ve bakıma muhtaç bebeğiniz için elinizden gelen her şey yapabilirsiniz. Fakat yaptığınız her hareket doğru mu bunu ölçüp tartmak gerekecek. Baştan söylemek gerekirse bebeğinizin bakımında iç güdülerinize güvenmelisiniz. Cildinin ne kadar neme ihtiyacı olduğundan acıkma sıkılıklarına kadar her şeyi düzene sokmanızda annelik size yardımcı olacaktır.

İlk olarak bebeğinizin yemek yeme düzenini oturtmanız gerekecek. Özellikle uyku sırasında bebeğiniz acıktığı için uyanmayacak ve sizin onu uykusundan 2 ya da  3 saatte bir uyandırıp emzirmeniz gerekecek. İlk ayda özellikle uykuda kan şekeri düşmesi durumuyla karşılaşabilir bebeğiniz. Gece ya da gündüz fark etmez bu düzeni oturtmalısınız. Böyle bir rutin bebeğinize olduğu kadar size de fayda sağlayacaktır. Bebeğinizi emzirirken salgıladığınız hormon sayesinde sütünüz artacak ve daha sağlıklı olacaktır.

Ardından da bebeğinizin uykusu geliyor tabi. Yeni doğan için en önemli şey uykudur. Yirmi saate kadar uyku görülebilir bebeklerde.( düzenli aralıklarla uyandırılıyorsa eğer sağlıklı bir durumdur.) İlk ayda bebeklerde gece gündüz algısı yoktur. Bu algıyı ne kadar erken oluşturabilirseniz de o kadar iyidir. Bebek gerçek hayata adapte olurken siz ebeveynler de hayatınızı daha hızlı düzene sokmuş olursunuz. Bunun için gündüz ışık alan bir odada, üst düzey yalıtımlara ihtiyaç duymadan bebeğinizi uyutabilirsiniz. Gece ise kendi yattığınız odada loş bir ışıkla ve sessiz bir ortamda geceyi geçirmesini sağlayabilirsiniz. Bu düzende devam edilirse normal hayata adapte olması hızlanacak ve birlikte yaşadığınız hayatta ortak düzen oluşturmak kolaylaşacaktır.

Yeni doğanlarda cilt sağlığı da hassas konulardan bir tanesi. Bezden dolayı yaşanan pişik başta olmak üzere genel cildinin nemini korumak da oldukça önemli.  Bebeğinizin poposunun sık sık hava almasını sağlamalı, uygun nemlendirici ve pudrayı seçmelisiniz. Ama aynı zamanda çok fazla da bu ürünlere boğmak hava almasını engelleyecek ve gözeneklerin daralmasına sebep olacaktır. Halbuki bebeğinizin teninin her yeri bol bol hava almalı. Nemlendirme konusunda organik ürünler seçerseniz hatta kendiniz evde hazırlarsanız daha iyi sonuçlar alırsınız. Bebeğinize en güzel siz dokunuyorsunuz, neye ne sıklıkla ihtiyacı olduğunu en iyi siz bilebilirsiniz.

Bebeğinizi soktuğunuz ortamlarda sigara tüketilmemesine özen göstermelisiniz. Minicik ciğerleri oksijene alışmaya çalışırken bu havayı soluması hiç ama hiç iyi olmayacaktır. Cildinin çok ama çok hassas olduğunu unutmayın ve onu öperken çok dikkatli olun. Ellerinden ve ayaklarından başka bir yeri öpmemeye dikkat edin. Boyun ve baş sağlığı için sürekli boynundan destek vererek taşıyın. Yatar pozisyondayken de boynunda ve kafasının yanlarında destek olmasına dikkat edin.

Bebeğinizi en iyi siz tanıyorsunuz. Kokusundan bile neye nasıl tepki verdiğini anlayabilirsiniz. İç güdülerinize güvenin.Ona en iyi siz bakarsınız.

Yorum bırak